Blog

Home/Tratamente- Sold/Procedura artroscopică minim invazivă

Procedura artroscopică minim invazivă

Tehnicile artroscopice au revoluţionat chirurgia. Provenită de la cuvintele latine “arthros” (articulaţie) şi “scope” (a se uita), artroscopia permite medicului vizualizarea interiorului genunchiului prin efectuarea unei mici incizii, în loc de tăieturile mari, invazive necesare altă dată. Înainte medicul trebuia să taie pielea şi ţesutul, să disloce articulaţia pentru a ajunge la leziune, cauzând în anumite cazuri deteriorări considerabile.

În prezent, doar printr-o incizie mică, chirurgul poate introduce un dispozitiv cu fibră optică de mărimea unui pix în interiorul genunchiului sau şoldului.  Imaginea este transmisă de o camera video mică ataşată artroscopului către un monitor video de înaltă definiţie aflat în sala de operaţii, arătând chirurgului exact unde trebuie să meargă pentru a corecta problema apărută la articulaţie si sa efectueze procedurile necesare.

La început, imaginea nu este chiar aşa de clară. Lichidul articular deteriorat, acid, întunecă de obicei imaginea. Se pompează în articulaţie apă sărată curată, curăţind vechiul lichid destructiv, precum un schimb de ulei la maşină. Această curăţare, numită lavaj, este suficientă la unii pacienţi pentru a-i ajuta. Totuşi, la mulţi alţi pacienţi este necesară de asemenea îndepărtarea si regularizarea diferitelor defecte (ex: meniscal).

  • Impingement femuroacetabular
  • Corpi liberi intraarticulari
  • Labrum rupt
  • Sinovită
  • Chirurgia artroscopică de şold
  • Recuperarea după artroscopie
  • Fereastra de oportunitate

Impingement femuroacetabular

În mod normal, capătul rotund din partea superioară a femurului (osul coapsei) glisează uşor în cavitatea acetabulară. În cazul în care capătul femurului nu este rotund (cam impingement ) sau dacă marginea din faţă a cavităţii este prea proeminentă (pincer impingement), atunci mişcarea lină este întreruptă. Această afecţiune se numeşte impingement de şold sau impingement femuroacetabular (FAI).

Corpi liberi intraarticulari

Cartilajele sănătoase au o suprafaţă netedă, ca mingea de biliard. Pe măsură ce artroza degenerativă progresează,  transformând suprafaţa netedă într-una crăpată, unele din aceste spărturi se rup, se desprind din articulaţie şi plutesc. Acele fragmente se numesc corpi liberi intraarticulari; ele pot deranja şi duce la probleme.

Fragmentele libere pot cauza o “prindere” în articulaţie. Pot de asemenea să zgârie şi să deterioreze zonele netede din articulaţie.

Labrum rupt

Dacă şoldul vă pocneşte sau se blochează (îngheaţă într-o poziţie), puteţi avea un labrum rupt. Labrumul este o buză de fibrocartilaj care înconjoară acetabulul (cavitatea cotiloidă a articulaţiei şoldului), adâncind efectiv cavitatea şi accentuând articularea capului femural la cavitate. Unii specialişti cred că ruptura de labrum ar fi una din cauzele deteriorării artrozice a şoldului.

Când un labrum se rupe şi se întoarce în articulaţie, începe să zgârie suprafaţa. Cu ajutorul chirurgiei artroscopice, medicul poate uneori să ajusteze labrumul înainte ca el să ajungă să formeze o gaură în suprafaţa cartilajului, oprind deteriorarea şoldului înainte ca aceasta să înceapă şi evitând poate chiar o înlocuire de şold.

Sinovită

Atunci când membrana sinovială a articulaţiei şoldului este atât de inflamată încât cauzează durere debilitantă, ea trebuie să fie îndepărtată, operaţie denumită sinovectomie. Prin artroscopie nu este posibilă efectuarea unei sinovectomii totale, dar când se îndepărtează porţiuni accesibile ale sinovialei, pacientul poate simţi o îmbunătăţire semnificativă.

Chirurgia artroscopică de şold

Odată ce medicul a decis că trebuie să suferiţi o intervenţie chirurgicală, veţi parcurge mai mulţi paşi, precum internarea, pregătirea preoperatorie, apoi veţi fi preluat în sala de operaţii  de către asistente şi medicul anestezist.

Dumneavoastră veţi decide tipul de anestezie pe care îl doriţi: epidurală, spinală sau generală. Chirurgul vă va confirma alegerea împreună cu medicul anestezist care vă va administra anestezicul.

Vi se vor administra antibiotice pe cale intravenoasă (IV) pentru prevenirea infecţiilor. Piciorul care trebuie examinat este dezinfectat cu soluţie antiseptică şi se vor pune câmpuri sterile astfel încât doar zona articulaţiei şoldului şi piciorul implicat să fie expusă. Restul corpului este acoperit.

Medicul va folosi instrumente speciale cu ajutorul cărora va pătrunde cât mai uşor posibil prin ţesuturi până în articulaţie. Odată ce a curăţat ţesutul inflamat şi a tras la o parte alte ţesuturi,  medicul va putea rezolva corpii liberi intraarticulari şi va ajusta orice porţiune afectată.

Odată terminată artroscopia, instrumentele sunt îndepărtate şi inciziile vor fi cusute.

Recuperarea după artroscopie

Cercetările au arătat că efectuarea corectă a exerciţiilor în timpul procesului de recuperare grăbeşte vindecarea; lipsa efectuării exerciţiilor în timpul primelor etape poate duce la dizabilitate permanentă.  Trebuie să vă mişcaţi, dar faceţi acest lucru într-un mod confortabil aşa cum arată ghidul dvs.

În mod obişnuit vă vor fi oferite cârje pentru confort; este decizia dumneavoastră cât de mult să le folosiţi. Deşi vă puteţi ridica şi plimba imediat, veţi fi încurajaţi să o luaţi mai uşor pentru câteva zile. După câteva zile veţi reveni la medic pentru schimbarea bandajului.

Faceţi cu grijă exerciţiile la sol pe care vi le-aţi stabilit, atât cât permite durerea. Cam la o săptămână după operaţie, firele vor fi scoase. Dacă este posibil, efectuaţi gama completă de mişcări ale şoldului. Dacă simţiţi durere, lucraţi doar nivelul dumneavoastră de toleranţă.

Fereastra de oportunitate

După o artroscopie femuroacetabulară, vă veţi simţi mult mai bine într-o săptămână sau două. Ţesuturile inflamate şi lichidul destructiv au fost îndepărtate – durerea trebuie să se reducă semnificativ.

Acum trebuie să exersaţi articulaţia astfel încât să devină cât mai sănătoasă posibil în timpul ferestrei de oportunitate – aceasta este perioada când exerciţiile în piscină şi la sol vă întăresc muşchii din jurul articulaţiei, înainte ca organismul să refacă lichidul coroziv care v-a cauzat probleme de la început. Este perioada când trebuie să forţaţi articulaţia să devină mai flexibilă şi să câştige amplitudine articulară sănătoasă, astfel încât să puteţi inversa ciclul vicios al pierderii funcţionalităţii.

Cu cât muşchii devin mai puternici, cu atât vor putea ei acţiona ca nişte arcuri sau absorbanţi de şocuri pentru şold şi cu atât mai puţin suprafeţele intraarticulare ce suportă greutăţi se vor lovi unele de altele. Apoi, după ce procesul artritic de la şold va începe să producă din nou lichid coroziv, veţi fi în stare să contraatacaţi prin putere musculară şi flexibilitate. Poate va fi nevoie de o intervenţie chirurgicală viitoare, dar artroscopia este o măsură temporară ce asigură funcţionalitatea ani de zile fără operaţie. Folosiţi înţelept fereastra de oportunitate.