Blog

Home/Tratamente- Genunchi/Operaţia minim invazivă  de genunchi

Operaţia minim invazivă  de genunchi

Cu ajutorul unor incizii mici, a instrumentelor speciale şi a tehnicilor imagistice inovatoare, se pot realiza multe proceduri care sunt mai puţin dureroase, pierderea de sânge este mai mică, iar cicatricile sunt minime. Rezultatul este că pacientul se recuperează mult mai repede şi are un grad de satisfacţie mai mare.

Genunchiul este o articulaţie de tip balama între femur (osul coapsei) şi tibie (fluierul piciorului) şi este protejat în partea din faţă de rotulă. Cartilajele de la capătul fiecărui os protejează articulaţia în timp ce ligamentele se găsesc pe lateralul genunchilor şi în interiorul articulaţiei genunchiului, care acţionează ca nişte pârghii pentru a ţine oasele împreună.

În timp, cartilajul articular se poate deteriora cauzând durere şi rigiditate care apare atunci oasele se freacă între ele. Pacienţii spun deseori că la început au auzit sunete ca de pocnet când era pusă presiune pe genunchi şi că în timp au început să simtă dureri (sau presiune) la mers sau la urcarea/coborârea scărilor.

Artroscopia de genunchi

Artroscopia de genunchi este o operaţie de rutină efectuată cu rezultate bune şi folosind tehnici minim invazive. Artroscopia este procedură chirurgicală obişnuită în care o articulaţie (artro-) este vizualizată (-scopie) folosind o cameră video de mici dimensiuni. Artroscopia permite medicului să vizualizeze interiorul articulaţiei genunchiului, să pună diagnosticul afecţiunii  şi să trateze problemele apărute la genunchi.

Artroscopia se realizează cu ajutorul unor mici incizii. În timpul procedurii chirurgul ortoped introduce artroscopul (o cameră video de mărimea unui creion) în articulaţia genunchiului. Artroscopul trimite imaginea la un monitor unde chirurgul poate vedea în detaliu structurile genunchiului şi poate apoi să repare sau să elimine ţesutul deteriorat cu ajutorul unor instrumente chirurgicale care se introduc prin alte incizii făcute în jurul genunchiului.

Chirurgia clasică în comparaţie cu chirurgia minim invazivă

Lungimea inciziei în chirurgia clasică este de 20-30 centrimetri. Incizia se face prin tendoane şi muşchi pentru a se putea poziţiona elementele reconstructive care vor fi folosite în cadrul operaţiei la genunchi. În general pacienţii se pot aştepta la o durată de refacere de două-trei luni, durată în care vor efectua proceduri de recuperare, pentru a ajuta la evitarea rigidităţii şi durerilor ulterioare.

Prin intervenţia minim invazivă, incizia este mult mai mică (de obicei trei-patru inci), iar muşchii sunt afectaţi mai puţin deoarece procedura poate fi efectuată prin separarea muşchilor şi tendoanelor şi nu prin tăierea lor. Perioada de refacere şi spitalizare vor fi mult mai mici, precum şi pierderea de sânge din timpul operaţiei care va fi de asemenea mai redusă.

Puteţi fi un candidat pentru operaţie minim invazivă de genunchi dacă:

  • Medicul de familie sau chirurgul ortoped v-au spus că aveţi nevoie de o înlocuire de genunchi
  • Genunchiul este stabil şi aveţi o mică pierdere osoasă în jurul genunchiului
  • Nu aţi mai avut operaţii deschise la acelaşi genunchi