Blog

Home/Afectiuni umar/Luxatia umărului

Luxatia umărului

Dislocated Shoulder

Articulaţia umărului este articulaţia cea mai mobilă a organismului omenesc. Capacitatea ei de a se roti în multe direcţii reprezintă atât un avantaj cât şi un dezavantaj deoarece acest lucru favorizează dislocarea umărului. Dislocarea umărului poate fi parţială (subluxaţie), când capul humeral iese doar parţial din cavitatea glenoidă a scapulei. Dislocarea completă implică ieşirea totală a capului humeral din articulaţie.

Umărul se poate disloca în faţă, în spate sau în jos.  O formă obişnuită de dislocare de umăr este cea când umărul alunecă în jos (instabilitate anterioară).   Aceasta înseamnă că humerusul a ieşit din articulaţie în faţă şi în jos.

Tratament pentru umăr dislocat 

Medicul va repune capul humeral în cavitatea articulară. Acest proces se numeşte reducere închisă. Durerea severă va înceta aproape imediat ce umărul este repus la loc în articulaţie. 

După ce umărul este redus, se poate aplica un bandaj pentru imobilizarea acestuia şi pentru asigurarea repausului după leziune. După ce durerea şi tumefacţia scad, medicul poate prescrie terapie fizică, care va ajuta la redobândirea amplitudinii articulare şi la întărirea muşchilor. În plus, exerciţiile fizice pot de asemenea să prevină viitoarele dislocări.