Blog

Home/Afectiuni genunchi/Luxatia Rotulei (luxatia recidivanta de rotula) 

Luxatia Rotulei (luxatia recidivanta de rotula) 

Poate apărea la pacienţii care au rotula instabilă şi la care rotula nu mai glisează normal în canalul său de pe femur. În funcţie de severitate, această glisare necorespunzătoare poate să nu cauzeze nici o problemă pacientului sau poate duce la luxatia rotulei (atunci când are loc dislocarea în totalitate a rotulei din articulaţie). Luxaţia şi subluxatia patelară sunt mai întâlnite la adolescenţi şi câteodată la copiii mai mici. 

 Simptome

Simptomele dislocării de rotulă includ:

  • Sensibilitate şi tumefacţia genunchiului şi a zonei din jurul genunchiului
  • Disconfort la efectuarea de activităţi fizice
  • Durere de o parte si de alta a rotulei
  • Instabilitate a genunchiului

Etiologie şi factori de risc 

De obicei o luxatie de rotulă apare după un traumatism cu impact. Tinerii, în special adolescenţii care sunt mai activi, au un risc mai mare să sufere dislocări de rotulă.  

Diagnostic

Medicul va examina genunchiul şi va pune diagnosticul de instabilitate de rotulă după examinarea clinică. Radiografiile sunt indicate de asemenea pentru a confirma leziunea şi alte posibile leziuni sau fracturi. 

Tratament

Tratamentul rotulei instabile presupune în primul rând verificarea faptului că aceasta nu este dislocată. Dacă există dislocarea de rotulă, medicul va trebui să ‘reducă’ în mod corect sau să reorienteze poziţia rotulei.  

Tratamentul precoce cuprinde:

  • Terapie fizică cu accent pe consolidarea muşchilor cvadriceps (muşchii coapsei)
  • Genunchierele şi bandajele adezive terapeutice – Suporturile speciale pentru genunchi controlează modul în care se mişcă rotula.
  • Intervenţii chirurgicale – Anumiţi pacienţi au nevoie de intervenţii chirurgicale, mai ales dacă au suferit luxatii repetate.

Tratamentul chirurgical cuprinde:

1. sectionarea aripioarei rotuliene externe se practica artroscopic in cazul in care exista un dezechilibru intre structurile musculo legamentare care centreaza rotula in santul femural

2. Refacerea ligamentului femuro patelar medial, in cazul in care acesta este rupt. Aceasta este cea mai eficienta tehnica de tratament si consta in inlocuirea acestui ligament cu un tendon recoltat de la pacient si fixarea acestuia in femur si rotula cu suruburi.

3. realinierea chirurgicala a muschilor si tendoanelor ce controleaza glisarea rotulei in santul ei de pe femur. Exista procedee chirurgicale pe os, repsectiv pe partile moi (muschi, tendoane).