Blog

Home/Tratamente- Umar/Înlocuirea articulaţiei umărului

Înlocuirea articulaţiei umărului

Operaţia de înlocuire a articulaţiei umărului este o opţiune de tratament pentru artroza severă a umărului. Artroza este o boală care afectează cartilajul articular. Deoarece căptuşeala cartilajului se erodează, dispare protecţia dintre oase. Acest lucru cauzează frecarea osului de os şi apariţia artrozei.

3d rendered illustration of a shoulder replacement

Artroza severă a umărului este destul de dureroasă şi poate duce la limitarea mişcării. Medicamentele şi tratamentul conservator pot acţiona o perioadă, dar artroza poate evolua astfel încât este necesar tratament chirurgical.

Operaţia de înlocuire totală de umăr ameliorează durerea prin înlocuirea cartilajului şi osului deteriorate cu un implant din metal şi plastic. Articulaţia umărului este o articulaţie de tip bilă-cavitate, asemănătoare cu articulaţia şoldului. Bila reprezintă capătul superior al osului braţului (humerusul), iar cavitatea este în interiorul omoplatului (scapula). Această articulaţie permite efectuarea unei game mari de mişcări la nivelul umărului.

Când se efectuează operaţie de înlocuire a articulaţiei umărului, se îndepărtează capul humeral şi se înlocuieşte cu un implant metalic. Acesta are o formă de semilună şi se ataşează la o tijă care este prinsă de centrul humerusului. Partea din cavitatea articulară este curăţată până la os şi înlocuită cu o cavitate din plastic care se fixează în scapulă cu ciment.

Operaţia de înlocuire de umăr durează de obicei cam două ore. Incizia este făcută de-a lungul părţii din faţă a articulaţiei umărului şi de obicei are o lungime de aproximativ 10 – 15 centrimetri. Operaţia se execută de obicei cu anestezie generală.

Perioada de spitalizare variază de la una la trei zile pentru majoritatea pacienţilor. După externare se va purta un bandaj şi se va folosi braţul doar conform indicaţiilor primite. Terapia fizică ajută la întărirea muşchilor din jurul umărului şi la revenirea la o amplitudine articulară normală. Pacienţii vor putea reveni la majoritatea activităţilor lor zilnice de obicei într-o perioadă de 2-3 luni şi vor pune accentul pe întărirea muşchilor din jurul umărului şi menţinerea amplitudinii articulare.